Sales Excellence Team repülőrajt: kincset érő alapköveink

2024 március 1.

Büszkék vagyunk arra a csapatra, akikkel közösen gondolkoztunk arról, miként építsük fel a legütősebb sales közösséget, hogyan változtassuk meg a sales-szel kapcsolatos előítéleteket és milyen témák viszik előre leginkább 2024-ben a sales szakmát. Az elmúlt hónapokban két Advisory Board meetinget tartottunk a Business Fest csapatával és összesen 31 senior értékesítési vezetővel, mely során leraktuk az alapköveit annak a hazai sales kultúrát formálni akaró, aktív és fejlődő közösségnek, mely a Sales Festen startol el Sales Excellence Team néven.

Hol rejtőzik a szakmai büszkeség?

Első körben arra jutott csapatunk, hogy a sales nincsen külön szakmaként kezelve, és még mindig gyakran belefutni abba, hogy favágással, tukmálással és döntésvezérelt, nyomozói tevékenységgel azonosítják. Mélyebbre ásva háromfelé bontottuk a szakma megítélésének forrásait, és arra jutottunk, mindenhol akad tennivaló. Az ügyféloldali percepció szerint a sales nem más, mint vásárlás, beszerzés, a cégen belüli hozzáállás következtében pedig sokszor tranzakcionális és csupán végrehajtó funkciókra korlátozódik, gondolhatunk itt például a KPI-ok módszeres és végeláthatatlanul ismétlődő kipipálására. A belső pozícionálás és identitástudat természetesen mindenkinél egyedi, ám a fentiek tekintetében hazai környezetben nem meglepő, hogy egyelőre ritkán hallhatunk a „na és mivel foglalkozol?” kérdésre büszke „sales-es vagyok” válaszokat.

Sales Advisory Board meeting
Fotó: Bokor Ádám
A percepcióváltás kulcsai

Ahhoz, hogy a sales megítélése változzon és a szakma új szintre emelkedjen Magyarországon, egy erős közösségre van szükség, amely a sales kultúráját formálni akaró, aktív és folyamatosan fejlődő szakmabeliekből áll. Az Advisory Board meeting során körvonalazódott, hogy ez a közösség attól válik igazán színvonalassá, ha kristálytiszta a cél, értékrend és az aktualitásokra reflektálva teremt értéket.

 

1. Edukáció és kapcsolódás

A Sales Excellence Team több akcióval is hozzájárul az értékesítés szerepének, megítélésének formálásához. Hazánkban hiánycikk az egységes és intézményesült sales oktatás, ezért a szakma alapvetéseit, elveit, módszertanát és jó gyakorlatait osztjuk meg a közösségen belül – lényegében felállítunk egy sales tudástárat. Olyan minőségi, edukatív jellegű szakmai tartalmak megosztását tervezzük, melyek sokszínűek, jövőállóak, és lefedik az értékesítés széles spektrumát, így mindenki megtalálja benne azt, amely számára aktuálisan a leghasznosabb, legizgalmasabb. A fejtágítás, inspirálás és közösségi élmény, szakmai identitástudat egyensúlyát pedig a networking lehetőségének biztosításával teremtjük meg.

 

2. Együtt könnyebb

Tudjuk, ismerjük és mégsem csináljuk. Hogyan működhet együtt hatékonyan és harmonikusan a sales a kapcsolódó területekkel? A Sales Excellence Team-en belül erre is keressük a válaszokat, tapasztalatokat és tanulságokat osztunk meg egymással. A sales – HR szinergia kialakításában például elengedhetetlen, hogy a két terület rálásson a másikra, érzékelje azokat a kihívásokat, amelyekkel a másik küzd. Ezért ösztönözzük, hogy a közösségnek szervezett programokon közösen vegyenek részt a területek.

 

3. Több szem többet lát

A Sales Excellence Team erőssége a sokszínűségben és nyitottságban rejlik. Törekszünk a változatos reprezentációra cégméret, iparág, csatorna és reláció (B2B, B2C) vonatkozásában is. 15 éves értékesítésfejlesztésben szerzett tapasztalatunk azt támasztja alá, hogy nagy sikerrel lehet jó gyakorlatokat alkalmazni iparágtól függetlenül.

Legyél részese te is 2024 első sales fókuszú üzleti fesztiváljának, a Sales Festnek, amelyen a Sales Excellence Team debütál! Gyere el a Sales Festre, jegyinfók erre a linkre kattintva!
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0