Sales Excellence Team repülőrajt: kincset érő alapköveink

2024 január 30.

Büszkék vagyunk arra a csapatra, akikkel az első Advisory Board meetingen leraktuk az inspiráló Sales Excellence Team alapköveit. 22 vezetővel közösen ötleteltünk azon, miként építsük fel a legütősebb sales közösséget, hogyan változtassuk meg a sales-szel kapcsolatos előítéleteket és milyen témák viszik előre leginkább 2024-ben a sales szakmát.

Hol rejtőzik a szakmai büszkeség?

Első körben arra jutott csapatunk, hogy a sales nincsen külön szakmaként kezelve, és még mindig gyakran belefutni abba, hogy favágással, tukmálással és döntésvezérelt, nyomozói tevékenységgel azonosítják. Mélyebbre ásva háromfelé bontottuk a szakma megítélésének forrásait, és arra jutottunk, mindenhol akad tennivaló. Az ügyféloldali percepció szerint a sales nem más, mint vásárlás, beszerzés, a cégen belüli hozzáállás következtében pedig sokszor tranzakcionális és csupán végrehajtó funkciókra korlátozódik, gondolhatunk itt például a KPI-ok módszeres és végeláthatatlanul ismétlődő kipipálására. A belső pozícionálás és identitástudat természetesen mindenkinél egyedi, ám a fentiek tekintetében hazai környezetben nem meglepő, hogy egyelőre ritkán hallhatunk a „na és mivel foglalkozol?” kérdésre büszke „sales-es vagyok” válaszokat.

Sales Advisory Board meeting
Fotó: Bokor Ádám
A percepcióváltás kulcsai

1. Edukáció

A Sales Excellence Team több akcióval is hozzájárul az értékesítés szerepének, megítélésének formálásához. Hazánkban hiánycikk az egységes és intézményesült sales oktatás, ezért a szakma alapvetéseit, elveit, módszertanát és jó gyakorlatait osztjuk meg a közösségen belül – lényegében felállítunk egy sales tudástárat. Olyan minőségi, edukatív jellegű szakmai tartalmak megosztását tervezzük, melyek sokszínűek, jövőállóak, és lefedik az értékesítés széles spektrumát, így mindenki megtalálja benne azt, amely számára aktuálisan a leghasznosabb, legizgalmasabb.

 

2. Együtt könnyebb

Tudjuk, ismerjük és mégsem csináljuk. Hogyan működhet együtt hatékonyan és harmonikusan a sales a kapcsolódó területekkel? A Sales Excellence Team-en belül erre is keressük a válaszokat, tapasztalatokat és tanulságokat osztunk meg egymással. A sales – HR szinergia kialakításában például elengedhetetlen, hogy a két terület rálásson a másikra, érzékelje azokat a kihívásokat, amelyekkel a másik küzd. Ezért ösztönözzük, hogy a közösségnek szervezett programokon közösen vegyenek részt a területek.

 

3. Több szem többet lát

A Sales Excellence Team erőssége a sokszínűségben és nyitottságban rejlik. Törekszünk a változatos reprezentációra cégméret, iparág, csatorna és reláció (B2B, B2C) vonatkozásában is. 15 éves értékesítésfejlesztésben szerzett tapasztalatunk azt támasztja alá, hogy nagy sikerrel lehet jó gyakorlatokat alkalmazni iparágtól függetlenül.

Legyél részese a hazai sales kultúrát formálni akaró, aktív és fejlődő közösségnek! Iratkozz fel ezen a linken hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb infókról!

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0