10 jó tanács az új korszak sikeres vezetőinek

2020 szeptember 14.

Nem csak akkor vagy vezető, ha egy hatalmas szervezetet irányítasz, vezető vagy akkor is, ha csak néhány fős csapatot vagy egy kisebb szakmai területet fogsz össze. Meg kell felelned személyesen és a virtuális térben is, hiszen a csapatodnak minden körülmények között éreznie kell, hogy számíthat rád. A személyes és online vezetői lét közt nincs lényegi különbség, ugyanazok az alapelvek működnek, ugyanakkor van néhány olyan szabály, amelyeket az online térben kifejezetten érdemes alkalmazni.

  1. Az ÚJ KORSZAKra épülő eszköztár

Életünk manapság változékony, bizonytalan, komplex és homályos. Úgynevezett VUCA világban élünk.  A változékonyság alatt azt értjük, hogy turbulens környezet vesz körül minket, ahol folyamatosan fokozódik a változás dinamikája. A bizonytalanság arra utal, hogy napról napra új, ismeretlen területeket fedezünk fel. Csak egy dolog marad állandó: a változás!

  1. Checklista alapú, mérhető megközelítés

Az üzleti eredményességhez karbantartani és fejleszteni kell kollégáid tudását, képességét, hozzáállását és az általuk alkalmazott módszereket. A teljesítmény 9 tényezőjének keretrendszere rávilágít ezekre a kulcsfontosságú területekre. Alkalmazásával behatárolhatók a legfontosabb fejlesztési / beavatkozási területek, hatékonnyá és mérhetővé válik a vezetői tevékenység.

  1. Digitális kollaboráció

A digitális csapatmunka remek alternatívát kínál a csoportos projektmunkával szemben. Rengeteg értékes időt és energiát takaríthatsz meg magad és csapatod számára, ha rendelkezel a megfelelő digitális infrastruktúrával és az erre optimalizált munkafolyamatokkal.

  1. Egyensúly az egyéni és csoportos fejlesztés között

Olyan csapatot építs, amelyben mindenki megtalálja a helyét és saját szerepét! Építs egyéni erősségeikre és azokat fejleszd még tovább, ugyanakkor fontos, hogy mint csapat is lépést tudjatok tartani. Terjeszd ki a fejlődést! A személyes szint mellett legyen előrelépés csapat szinten is.

  1. Érzelmekre hatás azonnali szembesítéssel

A visszajelzés adásával nem késlekedhetsz! Mindig a jóval, pozitívval kezdd és azzal is fejezd be! Fejlesztés során mindig menj el a végsőkig, vesd be a teljes fejlesztési eszköztárad. Emellett fordíts időt arra is, hogy fejleszd érzelmi intelligenciádat, hiszen a szakmai tudás mellett nélkülözhetetlen a sikerhez!

  1. A csapat 100%-ának bevonása

Amellett, hogy egy-egy projektet külön projektcsoportokra osztasz fel, ne feledd el a kisebb sikerélményeket és mérföldköveket megosztani a többi munkatárssal is. Tartsd szem előtt a hibrid vezetést és csapatkohézió fenntartását, mert ezek hiányában az online térben könnyen szétszóródhat a csapatod.

  1. Dinamizmus és szenvedély

Mindig a vezetőnek kell a legdinamikusabbnak és legszenvedélyesebbnek lenni, mert csak így adhatja át lendületét csapatának. Legyél csapatod példaképe ezen a területen is – nem beszélve arról, hogy könnyebben haladsz előre dinamikus, szenvedélyes stílust képviselve!

  1. Fenntartható változás

A változásokat kezeld következetesen. Amellett, hogy alkalmazkodsz hozzájuk, inkább tartsd kézben őket. Amit csak lehetséges, formálj saját magad és csapatod javára.

  1. Praktikusság és következetesség

Nem kell mindent tudnod! Vezetőként nem megoldanod kell a feladatot, hanem azt a megfelelő embernek delegálni. Hagyd, hogy csapatod hibázzon, és engedd, hogy a csapattagok saját maguk ismerjék fel hibáikat. Ezzel felelősségvállalásra neveled őket, ami nélkülözhetetlen a szervezetben.

  1. Vezetői szerepek egyensúlya

Vezetőként több szerepben kell helytállnod, ha fenntartható sikereket szeretnél elérni. Helyzettől függően alkalmazd vezetői szerepeidet – szükség szerint legyél coach, menedzser, leader! Kiegyensúlyozott és hiteles vezető úgy lehetsz, ha megtanulsz nemet mondani és olyan csapatot építesz, amely akkor is működik, ha nem vagy jelen.

Alapvető, de változás esetén különösen igaz: kell az elkötelezett és rugalmas csapat. A vezetők egyik dilemmája, hogy egy változásban/válságban a veszélyeket vagy lehetőségeket látják. Te fókuszálj a lehetőségekre! Tanulj meg hátra lépni és elengedni az állandó kontrollt! Tartsd észben: sosem csak egyetlen helyes út van, mindig mindenre létezik több másik megoldás!

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0