Élj, tanulj, mesélj – Interjú Szikszai Tamarával

2019 október 27.

Nagyon fiatalon kerültél az X-SIGHT csapatába 2 évvel ezelőtt, mint tréner és innovátor. Akkor miért volt számodra vonzó ez a lehetőség, milyennek láttad a csapatot?
Fiatal koromtól kezdve olyan közegben voltam, ahol a folyamatos fejlődésre való törekvés nem volt kérdés. Így én is kerestem az extra lehetőségeket a tanulmányaim mellett és a szabadidőmben.
Amikor az X-SIGHT csapatával találkoztam nagyon maximalistának láttam az egész közeget. Színes és karizmatikus emberek, éppen ezért mindenkihez másként kell közelíteni. Folyamatosan azt éreztem, hogy én is szeretnék ide tartozni és egyben plusz színt vinni közéjük.
Már a kiválasztási folyamatban is több körön keresztül kellett bizonyítanunk és ezalatt folyamatosan visszajelzéseket kaptunk. Bennem ez nagyon pozitív benyomást keltett, mert pont egy olyan időszak volt az életemben, amikor kerestem az új kihívásokat. Pont akkor vágtam bele egy más jellegű munkába, de éreztem, hogy ennél több van bennem, jobban is ki tudnám használni a képességeimet. Éppen ezért nyitott voltam a hosszadalmas kiválasztási folyamatra, és így kipróbálhattam magam éles helyzetekben. Azalatt éreztem igazán, hogy ez a nekem való feladat, ezt szívesen csinálnám.
Nagyon kíváncsi lennék, hogy van-e valami trükköd vagy praktikád a nehéz reggelekre? Hogyan indítod a napodat, hogy hatékony legyél?
Inkább korán kelő típus vagyok, minél fontosabb az előttem álló nap, annál korábban szól az ébresztőm. Általában szükségem van reggelente 2 órára, amikor hangolódom az előttem álló napra. Hogy hogyan hangolódóm az változó, lehet, hogy rendet rakok, sportolok, főzök vagy elvégzek néhány feladatot. Így tudok legjobban felkészülni az aznapi kihívásokra és úgy elindulni, hogy magamban átgondoltam, hogy hogyan tudom leghatékonyabban tölteni a napom. Ebben a szakmában magadnak kell odafigyelni, hogy minél többet kihozz az idődből. Nem fix a munkaidőnk és ha nem ügyfélnél vagyunk persze akkor is folyamatosan vannak teendőink, így időbe telt mire beletanultam, hogy tudatosan figyeljek a saját feltöltődésemre is.
Az ember bármennyire szereti a munkáját, szüksége van inspirációra, hogy ne égjen ki. Te honnan inspirálódsz?
Igen, kell valami, amiből ihletet meríthet az ember. 🙂
Mind a termékfejlesztésben, mind trénerként a megélt tapasztalatok és a tájékozottság számítanak, ezekből lehet építkezni. Én sokkal inkább vagyok az az ember, akit minden érdekel kicsit, mintsem, hogy 1 dologban teljesen elmélyüljek. Egy idő után felismertem, hogy lehet ebből előnyt kovácsolni a munkámban és elkezdtem tudatosan figyelni arra, hogy minél többféle impulzusnak tegyem ki magam. Minden partnerünk számára az a legfőbb érték, ha a tanácsadó tud újat mondani, ehhez pedig minél szerte ágazóbb tapasztalat kell.

Fontos, hogy a munkámon kívül folyamatosan eljárjak olyan képzésekre, ahol nem is feltétlen szorosan a szakmámhoz kötődő, hanem más közvetve kapcsolódó témákról hallhatok. Ilyen például a pszichológia vagy a mesterséges intelligencia fejlődése, vagy bármi, ami az általános műveltséghez tesz hozzá. Az új impulzusok egy másik lényeges területe, hogy folyamatosan új kihívások elé állítsam saját magamat, mint embert. Ezt keresem a sportban, kreatív tevékenységekben vagy éppen a saját világnézetem újra és újra megkérdőjelezésében.
Miben látod a tréningcégek legnagyobb változását a jövőben? Milyen irányba fog haladni?
Két fontos irányt látok. Az egyik, hogy egyre több cég ismeri fel, hogy az előre lépéshez szüksége van külső támogatásra, szakértelemre a szervezetfejlesztés és a kollégák fejlesztése terén. Az igények egyre speciálisabbak és a fejlesztéssel kapcsolatosan elvárt a teljes személyre szabottság. Már senki nem fog dobozos megoldásokban gondolkodni, amit szépen le lehet emelni a polcról. Éppen ezért egy tréningcég számára kiemelten fontos, hogy széleskörű szakértelemmel rendelkezzen és minél színesebb csapattal.
A másik irány a digitalizáció. Ezen a területen már most sem divatosak azok a tréningek, ahol hosszú időre ki kell venni az embereket a munkából. Sokkal hatékonyabb, hogyha több kisebb impulzust kapnak a munkavállalók. Ideális esetben abban a közegben ahol a hétköznapokban is dolgoznak, így tudnak legjobban beépülni a mindennapokba a változások. A rendszeres impulzusnak pedig számos hatékony módja létezik az online megoldásokon keresztül és ez a terület elképesztően dinamikusan fejlődik. Szóval a másik fontos feladatunk a szakmában, hogy ezzel tartsuk a lépést.
És mi a helyzet azokkal a munkahelyekkel, ahol teljes vagy majdnem teljes mértékben meg fog szűnni a közös iroda, mert mindenki a saját otthonából tudja végezni a feladatait?
Ezekben az esetekben még kiemeltebb szerepe van az online felületek használatának. Ezen keresztül mindenki tud csatlakozni, nagy a rugalmassága is, a résztvevőknek már most sem kell egy országban lenniük, idővel közös nyelvet sem kell majd beszélniük, mert ezt megoldja helyettük a technológia. Persze vannak a személyes kontaktusnak olyan sajátosságai, amit nem tud kiváltani egy ilyen megoldás, ezért mindig kell lehetőséget biztosítani erre is.
Mi volt az eddigi legjobb tanács, amit megfogadtál és gyakorolsz is a szakmádban?
A leghasznosabb tanács talán az volt, hogy tudatosan figyeljek arra, hogy nekem milyen érdekes vagy tanulságos történeteim vannak. Ezeket most már tudatosan gyűjtöm, de nem csak az újakra koncentrálok, hanem a múltbéli eseményeket is dolgozom föl folyamatosan, és gondolom át olyan formába, hogy fogyasztható és tanulságos legyen. Sztorikkal gyorsan közel lehet hozni egy témát az emberekhez. 20 évvel ezelőtti adatokra már szinte egyáltalán nem emlékszünk, ugyanakkor a 20 éve elhangzott mesékre, történetekre annál inkább. Szóval ennek a műfajnak igazán nagy ereje van.
Hol szeretnél tartani öt év múlva?
Mindenképpen az X-SIGHT-nál képzelem el a jövőt, itt annyira sok a fejlődési lehetőség, hogy állandóan azt érezheti az ember, hogy valami újba kezdett. De ezt szerintem nem csak én érzem így, hanem a sok éve itt dolgozó kollégáim is.
5 év múlva már szeretnék eljutni odáig, hogy már én tudjak útmutatást adni az új kollégáknak abban, hogy hogyan tudnak ezen a területen sikeresek lenni. Illetve szeretnék még aktívabb szerepet vállalni az X-SIGHT saját belső átalakításaiban, fejlesztéseiben is.
A magánéletemben pedig az a célom, hogy továbbra is nagyon sok új impulzusnak tehessem ki magam, és feszegessem a határaimat. Lehet ez utazás, sport vagy épp új emberek megismerése.
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0