Főszerepben: pénznyelő fekete lyuk, művésznevén magas fluktuáció – így tegyél a megtartásért

2023 augusztus 1.

A Business Festen bemutatott Megtartás maraton előadásunkban olyan témával készültünk, amely súlyos anyagi terhet és kihívást jelenthet a szervezetek számára. A fluktuációra egészen biztosan hivatkozhatunk 2023 egyik legmeghatározóbb „népbetegségeként” munkaerőpiaci szférában. Gondolhatunk itt az olyan, már nem is annyira újkeletű tendenciákra, mint a job hopping, great resignation vagy quiet quitting.

A munkahelyüket egyre többen elhagyó kollégák esetében égető probléma a legtöbbször bele sem kalkulált költségek kiugró mértéke. Már egyetlen munkavállaló elvesztése is megdöbbentően sok – akár a milliós összeget meghaladó – költséget is megugorja. Gyakran a kékgalléros pozíciókból távozó alkalmazottak (pl. gépkezelő) cseréjéből fakadó indirekt költségek jelentik a legnagyobb veszteséget, hiszen munkájuk szétosztása egy junior fehérgalléros kollégának feladataival ellentétben nem megoldható, így a kiesést csak túlórával tudják pótolni.

Megtartás fluktuáció
Fotó: Hercegfalvi Zoltán

A friss megtartási trendeket tekintve 4 főbb pontra fókuszálhatunk:

1. A korai fluktuáció – kiemelten kritikus időszak az első 90 nap – okozza a nemkívánatos elvándorlások 60%-át.

A munkavállalók árérzékennyé váltak, már a kisebb emelések is vonzóvá tesznek egy másik ajánlatot.

2. A HR és az üzleti területek együttműködése átalakulóban van.

Szimbiózisra, szoros kapcsolatra van szükség, hogy a vezetőség szemléletével és iránymutatásával a HR „értékesítse” a pozíciót és betartsa az ígéreteket. Ezért merül fel újra és újra az alaptézis, miszerint „minden vezető HR-es, minden HR-es sales-es”. Az átalakulás esszenciája a felelősség megosztásában van, abban a vezetői szemléletben, amely támogatást kér ugyan a HR-től, de elhatárolódik a „majd a HR megoldja” felfogástól. Ami a sales-es szerepet illeti, a munkaerőpiaci verseny kiélezettsége okán kiemelten fontossá válik az értékesítői képességek elsajátítása és fejlesztése HR körökben is, hiszen nap mint nap kell ezen tudásukat csillogtatniuk a toborzás sikerességének érdekében.

3. A fizetés egy higiénés tényező, nem feledkezhetünk meg a többi elemről sem! Fehérgalléros pozícióban a mentális és fizikai jóllétet támogató eszközöknek, módszereknek meg kell jelenniük a szervezetben.

Ennél nem is lehetne relevánsabb példa annál, minthogy a Business Fest top témája a munkahelyi jóllét, mentális egészség volt, és a tömötten kígyózó sorok az előadások nézőtere irányába.

4. A legtöbb cég valamilyen ajánlói rendszert működtet, valami azonban mégis elcsúszik.

 

Alaposan fel van adva a lecke a vezetőségnek és a HR-nek: tudnak-e hatékonyan együttműködve, a munkaerő elvándorlására gyors, pontos, mégis átgondolt válaszokat adni, új eszközöket és megközelítéseket meggyökereztetni a szervezetben?

Ezt a komplex témát átfogóan érdemes megközelíteni, a munkavállalói életciklus mind a 4 elemét figyelembe véve:

1. Toborzás

2. Kiválasztás

3. Onboarding

4. Megtartás-fejlesztés

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy általában mindegyikre van megoldás a cégeknél, de a valóságban valami nem megfelelően működik, ezért érdemes őket megvizsgálni.

Munkavállalói életciklus

Ki kell emelni, hogy a korai fluktuáció megelőzését kizárólag a munkavállalói életciklus összes elemének lefedésével lehet hosszú távon, eredményesen elérni. Néhány tipp a konkrét megvalósításhoz:

  • Impulzus felmérések mellett építs és tarts fenn aktív és tematizált kapcsolatot a munkavállalókkal!
  • Építs be differenciált talent és modern fejlesztési programokat!
  • Vond be a munkavállalókat a szervezeti kultúra és munkakörnyezet formálásába értékprojektek megtartásával!
  • Aktivizáld a felsővezetést mentoringon keresztül!

 

Ha szeretnél mélyebben elmerülni abban…

  • milyen lehetőségeid vannak céged megtartás fejlesztésére,
  • és várhatóan mekkora költségveszteséggel jár a te esetedben a fluktuáció,

…akkor jó hírünk van: kifejlesztettünk egy megtartás költségkalkulátort, (megtartás ROI kalkulátor), amellyel kiszámíthatod, milyen mértékű kiadással jár az elvándorlás szervezetedben. A ROI eléréséhez és konzultációhoz lépjünk kapcsolatba az info@x-sight.hu email címen, vagy a 06-1-464-5223 telefonszámon!

Megtartás fluktuáció
Fotó: Hercegfalvi Zoltán
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0