Lekváros, kakaós és 70:20:10-es palacsinta – avagy a tanuló szervezet receptje

2019 október 27.
Az önfejlesztés kultúrájának megteremtése céges környezetben

Képzeld el, hogy csak egy recepted van arra, hogy miből és pontosan hogyan kell a tökéletes palacsintát elkészíteni. Mindent megcsinálsz a leírás alapján, de lehet, hogy hiába teszel meg minden tőled telhetőt, mégis leragad, esetleg túl vastag lesz a tészta. Egy párszor még nekifogsz, nem sikerül, s végül már nem is próbálkozol.

Elmész a Nagyihoz, aki mutat trükköket és előállítja számodra a tökéletes palacsintát. Egy gond van csak, mi lesz, ha a Nagymamád éppen nem ér rá neked segíteni? Vajon akkor is sikerülni fog ugyanolyan finomat készíteni?
Pedig Te megígérted a vendégeidnek, hogy palacsinta lesz a vacsora. Nem hagyhatod őket cserben, kénytelen vagy nekiállni. Az összetevőkkel tisztában vagy, ugyanakkor tapasztalatlan vagy a palacsintasütés fortélyait tekintve. Elhatározod magad, nekiállsz, néhányat elrontasz, aztán kezded elölről…beleadod minden kreativitásodat, hiszen rajtad van a nyomás, hogy ennek pedig készen kell lennie. Egészen addig nem adod fel, amíg meg nem sütöd azt a darabot, amivel már elégedett vagy. Ekkor boldogan konstatálod, hogy idő közben megtanultál palacsintát sütni! Legközelebb már gond nélkül menni fog.
Nagyon hasonló a helyzet a munkahelyi feladatokkal is…
Tavaly hány fejlesztő előadáson vettél részt? Mit tanultál ezeken az előadásokon? Mire emlékszel belőle? Ezzel szemben mit tudsz felidézni abból, amikor saját magad kezdtél neki egy feladatnak, amit addig sosem csináltál egyedül? Na ugye?
Ha az ember csak kívülről szemlél egy tevékenységet, az sokkal kevésbé fog megmaradni benne, mint ha ő maga is bevonódva, teljes mértékben részese a feladatnak.

A kérdés, hogy hogyan kapunk, vagy hogyan tudunk saját magunknak ehhez teret biztosítani munkahelyünkön?

10% – Legyenek stabil alapjaid!

Könyveket, cikkeket olvasni és előadásokon részt venni, semmiképpen sem időpocsékolás. Viszont jelentősen kevesebb információ fog belőle megmaradni, mint ha egy interaktív, bevonó módszerrel próbálsz meg ugyan ennyi tudást elsajátítani. A formális tanulás az alapja annak, hogy később hatékonyabban legyél képes az informális tanulásra.

Vegyél részt a cég által szervezett tréningeken,

workshopokon! Ezeken az alkalmakon interaktívan, játékosan tudod fejleszteni saját magadat vagy a csapatodat. Később pedig már te magad is képes leszel arra, hogy az ott megtanult és begyakorolt technikák segítségével támogatni tudd a kollégáidat a mindennapok

során.

Mindig légy nyitott az új dolgokra, ebédszünetben olvass szakmai cikkeket, nézz szakmai videókat és érdeklődj a munkáddal kapcsolatos dolgok iránt.

20% – Szerezd meg a megfelelő kérdésekre, a megfelelő választ, a megfelelő forrásból!

Ha elmondhatod magadról, hogy van egy mentorod, akkor mindenképpen a szerencsésebbek közé tartozol. De ha munkába álláskor ennyire nem is könnyítették meg a helyzetedet, biztosan volt legalább egy-két olyan kollégád, vagy netán az az ember, akinek a munkáját át fogod venni, aki tudott neked segíteni betanulni, felvenni a már meglévő gyakorlatokat és leghatékonyabban elvégezni a feladatot. Igen, ebben a 20%-ban sosem kell egyedül lenned. A tanulás 20%-át olyan emberektől sajátítjuk el, akik már rutinosan végzik az adott feladatot, bemutatják neked és segítő, jó tanácsokkal tudnak ellátni.
Ha munkahelyed támogatja és erre biztosít is keretet, bátran használd ki és járj konferenciákra, hiszen ott láthatsz és találkozhatsz olyan inspiráló előadókkal, akiknek a munkásságát követve te magad is rengeteget tudsz inspirálódni.

Légy aktív a „networking”-ben! Vegyél részt a munkahelyed közösségi életében.Itt nyílik igazán lehetőséged arra, hogy közelebbi vagy egyáltalán jó viszonyt tudj kialakítani kollégáiddal. Beszélgess sokat, és ne félj tanácsokat, visszajelzéseket kérni a munkáddal kapcsolatban sem.

70% – Ugorj fejest a mély vízbe!

A napi körforgásban, állandó hajtásban valószínűleg neked sem sok időd marad arra, hogy elgondolkodj azon, hogy vajon mennyire hatékonyan szoktad elsajátítani azokat az új képességeket, amelyek a munkád során felmerülnek. Gondolj csak bele, mikor volt a legutóbbi alkalom, hogy úgy érezted, hogy valamit sikerült úgy megtanulnod, hogy már segítség nélkül, magadtól meg tudod csinálni? Bármiben is próbáltál meg jó lenni, a siker kulcsa biztos, hogy a rendszeres gyakorlás és önmagad folyamatos, egyre fokozottabb nyomása, hogy de, te ezt már pedig meg tudod csinálni. Nem fogsz meglepődni, ha azt mondom, ilyenkor a tapasztalataidon keresztül tanultál! Az ember a munkája során a megtanultak 70%-át tapasztalatokon keresztül sajátítja el.

Hagyd el a komfortzónád! Vállalj el olyan feladatokat is amiket eddig még sosem csináltál. Próbáld ki magad, és keresd meg a legjobb megoldást a feladat elvégzésére.
Légy proaktív!Nagyon fontos, hogy te magad érdeklődj és akard is csinálni az adott feladatokat. Ha ötleted van, akkor hozakodj elő vele és találd meg azt az embert magad körül, aki a leginkább tud ebben támogatni téged.
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0